14
Гру

Шрі-Ланка

В Індійському океані розташована острівна країна – Цейлон, як його називали в колоніальну епоху, «острів левів», або «благословенний» острів, і лише з 1972року – Шрі-Ланка. Гостинна, привітна і загадкова, з чудовими піщаними пляжами та долинами з водоспадами, ця країна вабить до себе авантюристів та віруючих людей з усього світу.

географія

Географія

Шрі-Ланка розташована у північній частині Індійського океану, на південь від півострова Індостан. Найвищими точками країни є гора Підуруталагала (2524м) та гора Адамів пік (2243м), яка вважається одним із найсвятіших місць у світі і приваблює паломників з усього світу. Серед приморських курортів Шрі-Ланки відомими є Галле та Моратува, з гірських курортів – Нувара-Елія. Щодо історичних пам’яток, то особливої уваги заслуговують священне місто Анурадхапура, стародавня столиця Цейлону Канді, стародавня кам’яна фортеця на гранітній скелі Сігірія та один із найважливіших культурних центрів Шрі-Ланки – Полонарува.

Столицею Шрі-Ланки є місто Котте.

Офіційна валюта країни – рупія Шрі-Ланки.

клімат

Клімат

Шрі-Ланка знаходиться поблизу екватора та є сусідом півострова Індостан, що зумовлює її особливий клімат. З травня до жовтня на південному заході країни панує мусонний вітер зі зливами, у той час як на півночі та сході сухо. Південно-західна частина відрізняється високою вологістю повітря, лише місяць лютий тут є відносно сухим. З листопада по січень дощить на території всієї країни. Слід звернути увагу, що сухий період у Шрі-Ланці не означає повну відсутність опадів, а лише їх меншу інтенсивність.

кухня

Кухня

Якщо Вам доводилось бувати в Індії, то Ви помітите, що кухня Шрі-Ланки досить схожа, оскільки тут також споживають в основному рослинну їжу. Морепродукти тут практично заміняють м’ясо. До речі, корови у Шрі-Ланці вважаються священними тваринами. Також тут багато тропічних фруктів і часто використовуються різноманітні прянощі. Більшість страв на острові досить гострі, оскільки приправляються чилі. Рис та каррі тут популярні ще з давніх часів. На Шрі-Ланці варто спробувати локшину на основі рисового борошна, хрусткі млинці аппа, кірибат (страва на основі рису з додаванням молока кокосового горіха). Ну а з напоїв чудово освіжає імбирне пиво, сік тамбілі, ну і звичайно ж цейлонський чай із смачною випічкою та джемом. А ще спробуйте арак, місцеву пальмову горілку.

У Шрі-Ланці проживають вільні та щасливі люди. Вони завжди усміхнені та раді новим знайомствам, тому нерідко від них можна почути фразу: «Ви можете залишитись тут надовго», що звучить як «Аубован» (Ayubowan). Залишайтесь, не пошкодуєте!